Učebný odbor: 

   64 - 90 - 2

kuchár - čašník

Zameranie: 

   02

na obsluhu

Dĺžka prípravy: 

   3 roky

Charakteristika odboru:  

Absolvent vie pripraviť pracovisko a ovláda práce spojené so stolovaním. Vie prijímať objednávky, podávať informácie o jedlách a nápojoch, účtovať na kontrolnej pokladnici, inkasovať tŕžby, robiť vyúčtovanie, zostavovať a písať jedálne a nápojové lístky, čapovať a podávať nápoje, ošetrovať a skladovať potraviny. Vie pripravovať jednoduché jedlá a šaláty. Po príslušnej praxi ovláda práce spojené so stolovaním pri mimoriadnych príležitostiach.

Učebný plán:

Počet týždenných vyučovacích hodín

Vyučovací predmet 1. roč. 2. roč. 3. roč.

Všeobecnovzdelávacie predmety spolu: 15 9 9
Odborné predmety: informatika
ekonomika a organizácia
ekonomika
hospodárske výpočty
spoločenská výchova
potraviny a výživa
zariadenie závodov
technika prevádzky
technológia
stolovanie
úvod do sveta práce
1
-
-
-
-
2
1
3
-
-
-
-
1
1
-
1
1
-
-
1
2,5
-
-
2
2
1
-
1.5
-
-
-
3
1
Odborný výcvik: praktické vyučovanie 12 15 17.5

Spolu: 34 30.5 35

Poznámka:Ekonomika a organizácia pre 3. ročník, Ekonomika platí pre 1. a 2. ročník

Organizácia odborného výcviku:

   Odborný výcvik je organizovaný od 1. ročníka priamo na špecializovaných pracoviskách prevádzkových jednotiek (kuchýň, reštaurácií, hotelov) popradského regiónu.

Uplatnenie po ukončení štúdia:

Absolventi majú široké možnosti uplatnenia sa v praxi ako kuchári, čašníci, pracovníci v recepcii, v oblasti zásobovania v hotelových, reštauračných zariadeniach a kuchyniach. Môžu sa uplatniť ako súkromní podnikatelia.

ciara.gif (611 bytes)