Učebný odbor: 

   29 - 64 - 2

cukrár, cukrárka

Zameranie: 

--------------

           ---------------

Dĺžka prípravy: 

   3 roky

Charakteristika odboru:  

Absolvent je schopný z potravinárskych surovín vyrobiť cukrársky výrobok, naplniť ho, esteticky upraviť a ozdobiť. Vie pracovať s cukrárskymi normami, pozná vlastnosti surovín, ovláda jednoduché i náročnejšie technologické postupy, vie obsluhovať stroje a zariadenia. Má schopnosť pohotovo reagovať na spotrebiteľský dopyt.

Staré osnovy, platné pre 2. a 3. ročník v šk. roku 2003/04

Učebný plán:

Počet týždenných vyučovacích hodín

Vyučovací predmet 1. roč. 2. roč. 3. roč.

Všeobecnovzdelávacie predmety spolu: 14 10 7
Odborné predmety: ekonomika a organizácia
strojníctvo
odborné kreslenie
suroviny
stroje a zariadenia
cukrárenská výroba
úvod do sveta práce
-
2
1
2
-
2
-
-
-
1
2
1
3,5
-
1
-
-
1
1
6,5
1
Odborný výcvik: praktické vyučovanie 12 15 17.5

Spolu: 33 32.5 35

Nové osnovy, platné pre 1. ročník v šk. roku 2003/04

Učebný plán:

Počet týždenných vyučovacích hodín

Vyučovací predmet 1. roč. 2. roč. 3. roč.

Všeobecnovzdelávacie predmety spolu: 14 10 7
Odborné predmety: Informatika
Ekonomika
Chémia
Suroviny
Odborné kreslenie
Technológia
Stroje a zariadenia
Laboratórne cvičenia
Úvod do sveta práce
1
-
2
2
1
3
1
1
-
1
-
1
1
1
3
1
2
-
-
2
0,5
1
-
4
1
1
1
Odborný výcvik: Praktické vyučovanie 15 15 17.5

Spolu: 35 35 35

Organizácia odborného výcviku:

     Odborný výcvik je vykonávaný vo všetkých ročníkoch štúdia na špecializovaných pracoviskách cukrárenskej výroby. Školské pracovisko praktického vyučovania je priamo v areále školy. Časť žiakov vykonáva odborný výcvik v cukrárskych výrobniach súkromného sektoru pod odborným vedením skúsených inštruktorov a majstrov odborného výcviku.

Uplatnenie po ukončení štúdia:

    Ako kvalifikovaní pracovníci cukrárskych prevádzok v štátnom aj súkromnom sektore. Možnosť samostatného podnikania.

ciara.gif (611 bytes)