Učebný odbor: |
64 - 90 - 2 |
kuchár - čašník |
Zameranie: |
01 | na prípravu jedál |
Dĺžka prípravy: |
3 roky |
|
Charakteristika odboru: |
Absolvent pozná receptúry a technologické postupy bežných aj náročnejších jedál teplej a studenej kuchyne, vie pripravovať jedlá, prílohy, jednoduché múčniky. Ovláda techniku expedície, estetickú úpravu jedál a vie uchovávať pokrmy v teple. Pozná základy stolovania a s tým súvisiace práce. Vie prijímať a registrovať objednávky jedál a nápojov. |
---|
Učebný plán: | Počet týždenných vyučovacích hodín |
|||
Vyučovací predmet | 1. roč. | 2. roč. | 3. roč. |
Všeobecnovzdelávacie predmety spolu: | 15 | 9 | 9 | |
Odborné predmety: | informatika ekonomika a organizácia ekonomika hospodárske výpočty spoločenská výchova potraviny a výživa zariadenie závodov technika prevádzky technológia stolovanie úvod do sveta práce |
1 - - - - 2 1 3 - - - |
- 1 1 - 1 1 - - 2.5 1 - |
- 2 2 1 - 1.5 - - 3 - 1 |
Odborný výcvik: | praktické vyučovanie | 12 | 15 | 17.5 |
Spolu: | 34 | 30.5 | 35 |
Poznámka:Ekonomika a organizácia pre 3. ročník, Ekonomika platí pre 1. a 2. ročník
Organizácia odborného výcviku:
Odborný výcvik je organizovaný od 1. ročníka priamo na špecializovaných pracoviskách prevádzkových jednotiek (kuchýň, reštaurácií, hotelov) popradského regiónu.Uplatnenie po ukončení štúdia:
Absolventi majú široké možnosti uplatnenia sa v praxi ako kuchári, čašníci, pracovníci v recepcii, v oblasti zásobovania v hotelových, reštauračných zariadeniach a kuchyniach. Môžu sa uplatniť ako súkromní podnikatelia.