Učebný odbor: 

   64 - 90 - 2

kuchár - čašník

Zameranie: 

   01

na prípravu jedál

Dĺžka prípravy: 

   3 roky

Charakteristika odboru:  

Absolvent pozná receptúry a technologické postupy bežných aj náročnejších jedál teplej a studenej kuchyne, vie pripravovať jedlá, prílohy, jednoduché múčniky. Ovláda techniku expedície, estetickú úpravu jedál a vie uchovávať pokrmy v teple. Pozná základy stolovania a s tým súvisiace práce. Vie prijímať a registrovať objednávky jedál a nápojov.

Učebný plán:

Počet týždenných vyučovacích hodín

Vyučovací predmet 1. roč. 2. roč. 3. roč.

Všeobecnovzdelávacie predmety spolu: 15 9 9
Odborné predmety: informatika
ekonomika a organizácia
ekonomika
hospodárske výpočty
spoločenská výchova
potraviny a výživa
zariadenie závodov
technika prevádzky
technológia
stolovanie
úvod do sveta práce
1
-
-
-
-
2
1
3
-
-
-
-
1
1
-
1
1
-
-
2.5
1
-
-
2
2
1
-
1.5
-
-
3
-
1
Odborný výcvik: praktické vyučovanie 12 15 17.5

Spolu: 34 30.5 35

Poznámka:Ekonomika a organizácia pre 3. ročník, Ekonomika platí pre 1. a 2. ročník

Organizácia odborného výcviku:

   Odborný výcvik je organizovaný od 1. ročníka priamo na špecializovaných pracoviskách prevádzkových jednotiek (kuchýň, reštaurácií, hotelov) popradského regiónu.

Uplatnenie po ukončení štúdia:

Absolventi majú široké možnosti uplatnenia sa v praxi ako kuchári, čašníci, pracovníci v recepcii, v oblasti zásobovania v hotelových, reštauračných zariadeniach a kuchyniach. Môžu sa uplatniť ako súkromní podnikatelia.

ciara.gif (611 bytes)